Choď na obsah Choď na menu

Rastliny

16. 2. 2012

Rastliny

 
Vodné rastliny sadíme do nádrže, ktorá je naplnená do výšky asi 20cm. Pred vysadením treba rastliny očistiť od slimákov, rias a od odumretých častí rastliny. Začíname výsadbou vyšších rastlín, ktoré zasadíme dozadu. Pred ne môžeme vysadiť rastliny stredného vzrastu. Na predné sklo by sme nemali sadiť nič, aby ryby mali kde plávať, ale keď akvarista chce tak si tam môže vysadiť "kobercové" rastliny. Rastliny, o ktorých vieme, že im koreň rastie kolmo na dol treba ukazovákom vyhĺbiť jamku a potom tam pinzetou vložíme rastlinu. Pre rastliny, ktoré majú plytké korene vytvoríme primerane dlhú ryhu smerom von trocha prehĺbime, korene vejárovito rozprestrieme a zasypeme pieskom. Priemerná vzájomná vzdialenosť rastlín by mala byť aspoň 8-10cm. Rastliny bez koreňov pripevníme na dno, buď sklenými ihlami, alebo ich upevníme s kameňmi. Zostavujeme ich do kríčkov, ktoré sú od seba vzdialené 1-2cm. Rastliny s plazivým podzemkom sadíme šikmo od seba a výhonky necháme vytŕčať z pôdy.

Vysadené rastliny nemajú len estetický účel, ale aj zásobujú akvárium kyslíkom, ktorý ryby potrebujú na dýchanie. Ryby spotrebujú viac kyslíka a vydajú aj viac oxidu ako rastliny. Lenže rastliny vedia tento nepomer vyrovnať asimiláciou. Premieňajú anorganické látky z pôdy na organické (tuky, cukry, bielkoviny) za prítomnosti svetla. Rastlina vyrobí viac kyslíka ako spotrebuje, zatiaľ čo ryba zvyšok kyslíka môže využiť na dýchanie. Ryba zas vydýchne viac oxidu, čo zas využije rastlina na asimiláciu. Rastliny a ryby sa výborne dopĺňajú. Žijú teda teoreticky v biologickej rovnováhe.

Ďalej treba brať do úvahy aj svetelné pomery v akváriu. Rastliny, ktoré majú vysoké nároky na svetlo sadíme v časti nádrže obrátenej k svetlu a k stene odvrátenej od svetla sadíme napríklad jemno listé rastliny, ktoré neznášajú tvorenie rias. Ďalšou úlohou vodných rastlín je čistenie vody. Odstraňujú živnú pôdu baktériám a chránia nádrž pred ich premnožením, a tým prispievajú k tomu aby sa voda nezakalila a neotrávila. Zo vzťahu rastlín a rýb vyplýva spôsob a rozsah výsadby rastlín. Väčšie čulé ryby spotrebujú viac kyslíka ako malé ryby, preto im treba poskytnúť aj viac rastlín.

Rozmnožovanie rastlín sa väčšinovou uskutočňuje vegetatívnym spôsobom odrezkami delením rastlín či koreňov.
 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.